Címlap Projekt információk

Millér belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója
ÉAOP-5.1.2/D-2f-2009-0009
Millér, Öreg Szivattyútelep
2010. március 30.


A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sikeres pályázatának köszönhetően az Igazgatóság működési területén az Európai Unió támogatásával, és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával elkezdődik a Millér belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója. A projektfejlesztés alapvető célja a Millér kettősműködésű belvízfőcsatorna alapfunkcióját képező belvízkár elhárítás, valamint mezőgazdasági öntözővíz szolgáltatás üzemeltetési feltételeinek javítása.
A fejlesztés lehetőséget biztosít az egyébként belvízgondokkal küzdő települések (Jászkisér, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászladány, Besenyszög) belvíz problémáinak a megoldására. A tervezett munkálatok elvégzése nélkül nem valósítható meg fejlesztés a Millér belvízfőcsatorna vízgyűjtő területén, hiszen a különböző szintű- belterületi, üzemközi, üzemi és főművi- létesítmények fejlesztései egymásra épülnek, és összefüggő rendszert alkotnak. A Milléri belvízrendszer fejlesztés fő célkitűzése Jászkisér, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászladány, Besenyszög belterületi csapadék vizeinek elvezetése, külterületi belvizek károkozásának csökkentése, és a mezőgazdasági vízigények biztonságos kielégítése.
A főmű fejlesztéséből adódóan a többletkapacitás révén belterületi kapacitásnövekedés jön létre. A kivitelezéskor természetbarát mederforma kialakítása történik. A mederszelvény kiépítésének eredményeként nő a mederben tározható belvízmennyiség, amely egy kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet esetén nagyobb belvízhozamot képes elvezetni. A munkálatok során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen érvényesülnek, ami megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.
A fejlesztés Jászkisér, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászladány, Besenyszög településeket érinti, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó – közvetve vagy közvetlenül – mintegy 15 ezer ember életminőségét javítja.

A projekt földrajzi hatáskörzete:


A projekt Jász-Nagykun Szolnok megyében Jászkisér, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászladány, Besenyszög települések közigazgatási területeit érinti.
A támogatási szerződés megkötése megtörtént. A kivitelezés a tervek szerint várhatóan 2010 októberében fejeződik be. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv projektjének összköltsége 350 502 623 forint, amelyet teljes egészében a Észak-Alföldi Operatív program finanszíroz, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak.

A munkák jellegüknél fogva két csoportba sorolhatók:

 

A Milléri belvízfőcsatorna névleges vízszállító kapacitása:

  • A Milléri belvíz főcsatorna névleges vízszállító kapacitása 0+000-17+477 csatorna- kilométer szelvények között 10,00 m3/s, amely a jelenlegi és a fejlesztés után fellépő igényeknek is megfelel. Ezen a szakaszokon a mederérdesség csökkentése miatt szükséges az egyoldali mederrézsű alapvetően gyökérzónás kotrása.
  • A 17+477-29+495 csatorna-kilométer szelvények között az engedélyezett mértékadó kapacitás 5,68-5,04 m3/s, amely vízszállítási képesség biztosítása mellett ezen a szakaszon megfelelő. A meder kotrása a meder-érdesség csökkentése miatt szükséges. A mederkotráskor figyelembe veszik a Víz Keretirányelv célkitűzéseit, és a meder folyásszelvény kialakítását úgy tervezik, hogy az egyik parton a meglévő vízinövény megmaradjon, biztosítva az élőhely védelmet.
  • A 29+345-37+096 csatorna-kilométer szelvényei között a jelenlegi névleges 3,5 m3/s, ténylegesen 2,5 m3/s vízhozam 5 m3/s-ra történő bővítése szükséges.
  • A belvízelvezetésen és a tározó leürítésén túl a Millér belvízcsatornával kapcsolatosan további igény az öntözési és halastavi, valamint ökológiai vízpótlás biztosítása. A tervezett mederszelvény bővítés biztonságos vízszétosztást-vízátvezetést tesz lehetővé.

 

Műtárgymunkák:

  • A 37+096 km szelvényben lévő Gulyás tiltó átépítése
  • 35+644 km szelvényben lévő II. sz duzzasztó átépítése
  • A 27+939 km szelvényben lévő I. sz duzzasztó átépítése
  • A vízigények biztosítására vízszint szabályzó műtárgy építése szükséges a Feketevárosi 3+729 csatorna-kilométer szelvényben lévő hídnál.


Az ÉAOP-5.1.2/ D-2f-2009-0009 számú „Millér belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója” projekt kedvezményezettje, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. www.kotikovizig.hu

A közreműködő szervezet az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht., 4028 Debrecen, Simonyi út 14. www.eszakalfold.hu

A kivitelező a „Millér Vízépítő” Konzorcium, 5000 Szolnok, Gáz út. 1. www.kotiviep.hu

 

A tervező a KEVITERV AKVA Kft., 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4.

 

A kivitelezés kezdetének és befejezésének tervezett időpontja, 2009. november 10. - 2010. október 31.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 350 502 623 Ft


További információ: Lovas Attila igazgató, KÖTI-KÖVIZIG (+36 30 279 7727)