Címlap Aktuális

A Millér belvízfőcsatorna fejlesztése az újonnan épült  Feketevárosi műtárgy sikeres próbaüzemével zárult 2011. július 1-én.

A Millér belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója ÉAOP-5.1.2/D-2f-2009-0009 projekt alapvető célja a Millér kettősműködésű belvízfőcsatorna alapfunkcióját képező belvízkár elhárítás, valamint mezőgazdasági öntözővíz szolgáltatás üzemeltetési feltételeinek javítása volt.
 
Az elvégzett munkálatoknak köszönhetően a Milléri belvízrendszer fejlesztés fő célkitűzése, Jászkisér, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászladány, Besenyszög belterületi csapadék vizeinek elvezetése, külterületi belvizek károkozásának csökkentése, és a mezőgazdasági vízigények biztonságos kielégítése megoldódott. Az elvégzett mederszelvény bővítés biztonságos vízszétosztást-vízátvezetést tesz lehetővé.
 
A főmű fejlesztéséből adódóan többletkapacitás jött létre. A kivitelezést természetbarát mederforma kialakításával végezték. A mederszelvény kiépítésének eredményeként növekedett a mederben tározható belvízmennyiség, amely egy kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet esetén nagyobb belvízhozamot képes elvezetni. A munkálatok során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen érvényesültek, ami megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.
 
A belvízelvezetésen és a Hanyi-tiszasülyi tározó leürítésén túl a Millér belvízcsatorna kapacitása lehetővé teszi az öntözési és a halastavi, valamint ökológiai vízpótlás biztosítását. A fejlesztés Jászkisér, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászladány, Besenyszög településeket érintette, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó – közvetve vagy közvetlenül – mintegy 15 ezer ember életminőségét javítja. A 2010-ben bekövetkezett ár-és belvízvédekezés miatt szerződésmódosítás történt, így az eredetileg tervezett 2010. október 31-ei határidő, 2011. június 30-ra módosult.  A belvízvédekezés során, a Millér belvízfőcsatorna addig elvégzett szakasza jelesre vizsgázott.
 
A projekt összköltsége 350 502 623 forint volt, amelyet teljes egészében a Észak-Alföldi Regionális Operatív program finanszírozott, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak.
A projekt keretében végrehajtott munkálatok
Mederfejlesztés
 
A csatorna földmunkáit a fenékszélesítéssel, és az esésviszonyok megváltoztatásával végezték 36 890 folyóméter hosszon, mintegy közel 100 ezer köbméter föld mozgatásával, amelynek többségét a nyomvonal melletti depóniába rendezték. A vízszállító kapacitás megtartása, és növelése érdekében a meder érdességének csökkentését gyökérzónás kotrással végezték.

Műtárgymunkák
A 37+096 km szelvényben lévő Gulyás tiltó (vízvisszatartó), a 35+644 km szelvényben lévő II. sz duzzasztó, és a 27+939 km szelvényben lévő I. sz duzzasztó átépítése megtörtént.
A vízigények biztosítására vízszint szabályzó műtárgy épült a Feketevárosi 3+729 csatorna-kilométer szelvényben lévő hídnál.

A projekt megnevezése:
Millér belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója
ÉAOP-5.1.2/D-2f-2009-0009
Kedvezményezett:
Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. www.kotikovizig.hu
Közreműködő szervezet:
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kft.
4028 Debrecen, Simonyi út 14. www.eszakalfold.hu
Tervező:
KEVITERV-AKVA Kft.
5000 Szolnok, Ságvári krt.4.
Kivitelező:
„Millér Vízépítő” Konzorcium, 5000 Szolnok, Gáz út. 1. www.kotiviep.hu
A kivitelezés időpontja:
2009. november 10. - 2011. június 30.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 350 502 623 Ft

A rendezvényt Szalay Ferenc országgyűlési képviselő, Szolnok megyei jogú város polgármestere nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott. A fejlesztést a kedvezményezett KÖTI-KÖVIZIG igazgatója Lovas Attila vette át a kivitelező konzorcium képviselőjétől, Kocsi Mihály ügyvezető igazgatótól.